Welk padelracket kopen?

Hulp bij het kiezen van een padelracket

Ben ik beginnend, gemiddeld of gevorderd?
Om te beginnen is het belangrijk om te weten onder welk speelniveau je valt. We onderscheiden de volgende niveaus:

Junior: Junior rackets zijn geschikt tot een leeftijd van ongeveer 12 jaar. De junior rackets zijn lichter en zijn gemaakt van zachter materiaal. Daarnaast hebben deze rackets een kleinere en dunnere grip.

Beginnende/recreatieve spelers: Spelers die net beginnen met padel of af en toe recreatief spelen. Een padelracket voor beginners moet een makkelijk bespeelbaar racket zijn wat vergevingsgezind is en veel controle geeft. Dit is vaak een wat lichter racket met een ronde vorm.

Gemiddelde/ervaren spelers: Spelers die regelmatig padel spelen of al ervaren zijn in andere racketsporten zoals tennis. Deze gemiddelde spelers hebben vaak nog geen specifieke speelstijl en kiezen daarom meestal voor een druppelvormig racket. Het voordeel hiervan is dat je met meer power kunt slaan, maar toch nog steeds voldoende controle hebt.

Gevorderde/professionele spelers: Spelers die vaak en intensief spelen en de techniek volledig beheersen. Deze gevorderde spelers hebben een specifieke speelstijl ontwikkeld en weten daarom goed wat zij zoeken in een racket. Spelers die voorkeur geven aan controle en precisie zullen een racket kiezen met verdedigende eigenschappen (ronde vorm) en spelers met een agressieve speelstijl zoeken juist een racket met aanvallende eigenschappen (diamantvorm).
Welke padelracket vormen zijn er?
Een belangrijk aspect is de vorm van het racketblad. We onderscheiden 4 verschillende vormen. De vorm van het padelracket zegt veel over de speelstijl van het racket.

Rond

Bij rackets met een ronde vorm ligt het balanspunt laag. Het racket heeft hierdoor een grote sweetspot (het ideale raakpunt), waardoor het behoorlijk vergevingsgezind is als je de bal niet precies op de juiste plek raakt. Bij ronde rackets ligt de sweetspot in het midden van het racket. Ronde rackets zijn erg wendbaar en bieden veel controle. Een nadeel is dan ook dat het racket minder power in je slagen geeft.

Ronde rackets zijn ideaal voor beginnende en recreatieve spelers. Als ervaren of gevorderde speler zul je voor een ronde vorm kiezen als je een verdedigende speler bent en vooral op zoek bent naar controle.

Druppel

Bij rackets met de vorm van een druppel ligt het balanspunt wat hoger en is de sweetspot wat kleiner dan bij een rond racket. De sweetspot ligt ook wat hoger op het racket. Dit betekent dat het racket een uitstekende mix biedt van controle en power. Druppelvormige rackets zijn wat moeilijker te bespelen dan rackets met een ronde vorm, maar eenvoudiger dan rackets met een diamantvorm.

De rackets met een druppelvorm zijn veelzijdig en zijn geschikt voor verschillende speelstijlen. Dit maakt het ideaal voor de gemiddelde/ervaren spelers.

Diamant

Bij rackets met een diamantvorm ligt het balanspunt richting de top van het racket. De sweetspot is nog wat kleiner en ligt wat hoger dan bij een druppelvormig racket. Dit maakt het lastiger om de bal op de juiste plek te raken en vereist daarom een goede techniek. Het racket is minder wendbaar, maar geeft wel ultieme power.

Diamantvormige rackets zijn veelal geschikt voor meer gevorderde spelers met een aanvallende speelstijl.

Hybride

Hybride rackets hebben een unieke vorm en combineren de eigenschappen van verschillende vormen. De hybride vorm is geschikt voor gemiddelde of gevorderde spelers die zoeken naar een combinatie van verschillende eigenschappen, zoals kracht en comfort of power en controle. De hybride vormen zijn lastig te classificeren of soms compleet nieuw.
Wat is het verschil tussen de balanspunten?
Het balanspunt van het padelracket hangt erg samen met de vorm van het racket. De balans heeft grote invloed op de wendbaarheid van het racket.

Laag: Bij rackets met een lage gewichtsbalans ligt het gewicht meer richting de grip, dit zorgt voor een wendbaar racket met veel controle. Deze rackets hebben meestal een ronde vorm en zijn geschikt voor beginnende spelers of voor gevorderde spelers die veel controle willen.

Midden: Het gewicht ligt meer in het midden van het racket en is gebalanceerd, dit zorgt voor een goede mix van controle en power. Deze rackets hebben meestal een druppelvorm of een ronde vorm. Deze rackets zijn geschikt voor een brede groep spelers.

Hoog: Bij rackets met een hoge balans ligt het gewicht dichter bij de kop van het racket. Hierdoor voelt het racket wat zwaarder aan en kun je met veel kracht slaan, maar kun je ook sneller last krijgen van blessures. Deze rackets hebben meestal een diamantvorm en zijn voornamelijk geschikt voor gevorderde en professionele spelers.
Welk gewicht moet ik kiezen?
Het is aan te raden om meerdere rackets te proberen om te ontdekken welk gewicht het beste bij jou past. Een lichter racket wordt veelal gebruikt door kinderen, dames en beginners. Lichte rackets zijn wendbaar, geven meer controle en verkleinen de kans op blessures. Mannelijke spelers en meer gevorderde spelers kiezen over het algemeen voor een zwaarder racket, hiermee kun je meer power genereren.

Kies voor het hoogste gewicht waar jij je prettig bij voelt, zo brengt het racket zoveel mogelijk power over. Naast het gewicht is ook de gewichtsverdeling (balans) van invloed op hoe zwaar het racket aanvoelt. Wanneer het balanspunt laag ligt zal het racket lichter aanvoelen dan wanneer het gewicht meer in de top van het racket ligt. De algemene richtlijnen voor het gewicht van een racket zijn als volgt:

290-340 gram (licht): In deze gewichtsklasse vallen voornamelijk de junior padelrackets. Er zijn ook extra lichte rackets voor volwassenen die net beginnen met padel of blessuregevoelig zijn.

340-365 gram (gemiddeld): De rackets in deze gewichtsklasse zijn voornamelijk geschikt voor dames, beginnende spelers of spelers die blessuregevoelig zijn.

365-390 gram (zwaar): Het gewicht van padelrackets voor heren ligt meestal tussen de 365 en 390 gram. Deze gewichtsklasse wordt niet aangeraden voor beginnende spelers of spelers die blessuregevoelig zijn.
Wat is de dikte van een padelracket?

In het officiële reglement staat dat het racketblad van padelrackets niet meer dan 38 mm dik mag zijn. De meeste rackets hebben een dikte van tussen de 36 en 38 mm dik. Dunnere rackets bieden meer wendbaarheid en controle, terwijl dikkere rackets meer power geven.

Materiaal van een padelracket
De buitenkant van een padelracket, het frame en het racketblad, zijn meestal gemaakt van glasvezel of carbon.

Waarom carbon?

Carbon is een duur, licht en duurzaam materiaal. Er zijn niet veel rackets die volledig van carbon zijn gemaakt, vanwege de hoge kosten. Bij padelrackets wordt daarom vaak aangegeven hoeveel carbon erin verwerkt is. Zo heb je rackets met 3K carbon, 12K carbon of 18K carbon. Zo heeft 3K carbon drieduizend carbondraadjes in 1 vezel enzovoort. Hoe meer carbondraadjes er per vezel inzitten, hoe dikker de laag carbon. Hoe meer carbon er in het racket zit, hoe langer het racket meegaat en hoe harder het racket aanvoelt. Rackets met veel carbon voelen zwaarder aan en geven veel power mee aan de bal. Rackets met veel carbon zijn geschikt voor gevorderde spelers met een aanvallende speelstijl.

Waarom glasvezel?

Glasvezel, ook wel fiberglass, is goedkoper en zwaarder dan carbon. Het is ook zachter en elastischer dan carbon. Glasvezel is daarentegen wel minder sterk dan carbon, waardoor carbon duurzamer is dan glasvezel. De rackets die gemaakt zijn van glasvezel zijn budgetvriendelijker. Voor beginners is een racket van glasvezel aan te raden, vanwege de veerkracht van het materiaal waardoor de impact lager is en de bal makkelijker te plaatsen is.

Toplaag

Veel padelrackets in de midden- en topklasse hebben een bepaalde structuur of coating op het racketblad. Het racketblad is daardoor ruw, waardoor je meer grip hebt op de bal. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker met effect kunt spelen.

Beschermstrip

Sommige rackets zijn voorzien van een ingebouwde beschermstrip aan de bovenkant van het racket. Daarnaast kun je ook beschermtape aanschaffen die je zelf aan de bovenkant van het frame kunt aanbrengen. Op deze manier gaat je racket langer mee en is je racket beschermd tegen schrammen en stoten op het padelveld.

De kern van een padelracket

De kern moet goed zijn in het absorberen van schokken en moet bestand zijn tegen de grote impact bij het slaan van een bal. Daarnaast moet het bestand zijn tegen klimatologische omstandigheden zoals regen en temperatuurverschillen. De kern is vaak gemaakt van foam of EVA rubber. Een derde type kern is een combinatie van beide (hybride kern).

Foam: Het schuim is erg veerkrachtig, waardoor de bal gemakkelijker van het racket afkomt. Hierdoor heb je minder kracht nodig voor verdedigende slagen en heb je meer controle. Het materiaal is zacht en comfortabel, maar geeft minder power bij het slaan van aanvallende slagen.

EVA: EVA rubber is harder en minder flexibel. Het is lastiger om mee te spelen, vooral bij lagere temperaturen in de winter. Het heeft daarentegen een langere duurzaamheid en geeft meer power aan de aanvallende slagen. Binnen het EVA rubber zijn er verschillende samenstellingen die variëren in hardheid.

Hybride: Bij hybride kernen wordt gebruik gemaakt van zowel foam als EVA om het beste van beide materialen te combineren. Veel rackets hebben tegenwoordig een combinatie van deze materialen. De hybride kern is een zacht rubber gemaakt van kernschuim omringd door uitwendig EVA rubber. Er zijn veel verschillende soorten schuim en verschillende soorten mengsels wat uiteindelijk de hardheid van het racket bepaald. Hoe harder het racket, hoe meer power je hebt en hoe zachter het racket, hoe meer controle je hebt.
Welk padelracket past bij mij?
Ten slotte is de stijl van je spel ook van invloed bij het kiezen van het beste racket voor jou. We onderscheiden 3 verschillende speelstijlen:

Verdedigend: Verdedigende spelers hebben een racket nodig met veel controle. Dit zijn rackets met een ronde vorm, een lagere balans en een lager gewicht. Beginnende spelers kunnen het best starten met een racket wat past bij een verdedigende speelstijl. Daarnaast zijn er ook gevorderde spelers die een verdedigende speelstijl hebben en daarom kiezen voor een racket wat past bij deze speelstijl.

Aanvallend: Aanvallende spelers hebben een racket nodig wat veel power geeft. Deze spelers hebben een agressievere speelstijl, ze zoeken graag het net op en vallen graag aan in de vorm van smashes. Deze rackets zijn voornamelijk geschikt voor ervaren en gevorderde spelers, omdat deze rackets een goede techniek vereisen. Dit zijn de diamantvormige of druppelvormige rackets met een hogere balans, een zwaarder gewicht en harder materiaal.

Allround: Heb je een allround speelstijl en wil je power en controle combineren? Dan past een druppelvormig racket het best bij jou. Het gewicht en materiaal is hierbij afhankelijk van jouw speelniveau. Deze rackets zijn voornamelijk geschikt voor gemiddelde spelers.
Gripmaat van een padelracket
Een padelracket heeft geen verschillen in gripmaat. Je kunt de grip zelf dikker maken door het aanbrengen van één of meerdere overgrips. Hoe weet je of jouw grip dik genoeg is? Wanneer je het racket een hand geeft moet je pink in de ruimte passen tussen je vingers en de palm van je hand. Wanneer je meer ruimte hebt is de grip te dik, wanneer je te weinig ruimte hebt is de grip te dun.

Als je gebruik maakt van een overgrip is het het aan te raden om de overgrip regelmatig te vervangen. Als je handen veel zweten zal je grip snel verslechteren en zul je minder controle hebben. Het is daarnaast ook mogelijk om de basisgrip te vervangen voor een speciale basisgrip met structuur. Dit zorgt voor maximale grip en extra comfort.
testen

Mag ik een racket uitproberen?

Ook dat kan bij ons. Heb je een duidelijke voorkeur voor een bepaald racket en wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Vraag dan hier een testracket aan.


Wij hebben van bijna alle rackets een testracket in ons assortiment. Je kunt maximaal 2 rackets testen voor een periode van 7 dagen. De kosten bedragen €13,95 (incl. verzendkosten) per testperiode. Na 7 dagen stuur je het racket kosteloos retour.



winkels

Afspraak maken in de winkel?

Ben jij er nog niet helemaal uit welk racket het beste bij jou past? Laat je adviseren door de padelspecialisten in onze winkels.

Hier vind je een greep uit de populairste collecties. Ben je op zoek naar een specifiek artikel dat je op de website hebt gezien? Neem dan eerst contact op met de betreffende winkel om te informeren of dit artikel ook in de winkel aanwezig is. Maak een afspraak of bekijk onze openingstijden!



advies

Vraag het aan onze experts!

Heb jij vragen over een bepaald racket of ben jij benieuwd welk racket het beste bij jou past? Neem gerust contact op met onze klantenservice en laat je adviseren door een van onze experts!

Ons team bestaat uit ervaren padelspelers die je alles kunnen vertellen over de verschillende rackets en de juiste vragen weten te stellen om tot een geschikte keuze te komen!